Sunday, September 10, 2006

Culinair Algarve


Vissoep
Vis is echte specialiteit in en rond de Algarve. Lijkt me logisch atlantische oceaan etc... Deze vissoep was in iedergeval een culinair hoogstandje heerlijk Gegeten in een restaurant Tasco do Viegas. Mocht je in de buurt zijn in oude centrum van Albufeira dan is dit restaurant een echte aanrader.



Cataplana Peixe

Cataplana Portugal( 4 personen) Ingrediënten:
300 gram stevige vis/schelpdieren (bijv. mosselen, garnalen, inktvis, kokkels), gereed

Voor verwerking:
200 gram chorizo in blokjes100 gram varkensvlees (bijv. Nasi/bami-vlees) in blokjes2 grote uien, gesnipperd4 teentjes knoflook, geperst1 kleine groene paprika, gesneden1 kleine rode paprika, gesneden1 blik tomatenblokjes1 klein blikje tomatenpuree100 ml. witte wijn1 eetlepels citroensap2 eetlepels hete pepersaus (bijv. tabasco of Caribische pepersaus; liever geen salsa of zoete saus)1 eetlepels bieslook1 laurierblaadje3 eetlepels verse peterselieolijfoliezwarte peperzout

Bereiding:
Doe olijfolie in de pan. Braad het varkensvlees op hoog vuur aan. Draai het vuur lager. Fruit de ui, de knoflook en de paprika tot de ui glazig ziet. Voeg dan de chorizo toe. Even mee laten bakken. Voeg dan de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de wijn, het citroensap, de pepersaus, de bieslook en zout en peper naar smaak toe. Op hoog vuur wat laten inkoken. Voeg dan de vis/schelpdieren toe. Twee minuten mee laten koken. Garneren met de peterselie.Serveren met (stok)brood, of evtueel rijst en salade.


Succes laat even weten of het gelukt is. Er zijn ook varieties met vlees.


Cataplana
Amêijoas in Algarve-stijl worden gekookt in een zgn. cataplana, een gewelfd gevormde, oorspronkelijk koperen snelkookpan. Als deze attractieve pan aan tafel geopend wordt, zijn de aroma's die vrijkomen van de gerookte ham, zeeverse schelpdieren, tomaten, paprika, piripiri en koriander, een verademing: de ware smaak van de Algarve. En de sappen worden verslonden met heerlijk brood, gemaakt van zuurdeeg. Het hele feestmaal wordt weggespoeld met een kruidige vinho verde als Quinta da Avelada, die u zó met grote teugen opdrinkt!


Tussen haakjes: de piripiri pepers in dit recept zijn strikt naar eigen keuze. Deze kleine rode duiveltjes, naar Portugal gebracht vanuit de vroegere Portugese kolonie Angola en heel veel in de keuken van de Algarve gebruikt, zijn verschrikkelijk scherp (heet). Maar zij worden meestal met verstand gebruikt, meer om geur en smaak te geven, dan om je hoofd te laten ontploffen!!! Piri piri kip.


Gegrilde Vis

De vis die je wilt eten kan je in en vitrine uitkiezen. Iedere dag gaat de chefkok op zoek naar de beste en verse vis. Zeker een aanrader om een keer te doen met heerlijke wijn die naadloos aansluit op het visgerecht.


Vis
Drinken:
Port is het beroemdste vloeibare exportproduct van Portugal. In Vila Nova de Gaia, tegenover Porto, kunt u gratis port proeven in de vele expediteurshuizen.Over het algemeen steken Portugese tafelwijnen het eten naar de kroon: ze zijn goed, eerlijk, karaktervol en vrij van te veel subtiliteit of finesse. Internationaal is Mateus Rosé de bekendste Portugese wijn. Deze werd in de jaren ‘50 uitgevonden voor de exportmarkt.Onder de lichte wijnen is de droge, licht tintelende vinho verde een favoriet in het hele land. Deze wijn gaat zeer goed samen met vis en fruits de mer. Andere goede witte wijnen zijn soorten van Dão en Serradayres. In de Algarve zijn de goedkope plaatselijke wijnen van Lagoa goed, maar men vindt ze niet vaak buiten die streek.Volle rode wijnen van Dão en Bairrada in de Beiras zijn overal in het land te koop en passen goed bij de voedzame kost. Een paar apartere rode wijnen om naar uit te kijken zijn Tinto da Anfora en de uitstekende, maar dure Quinta da Bacaloa, gemaakt van Franse Cabernet Sauvignon-druiven.


Gegrilde tonijnfilet in een lekker sausje

Algemene info over eten in portugal:
Portugezen hebben een hele eigen eetcultuur: Hoewel ze bijna niet ontbijten, stopt alles en iedereen rond halféén, één uur voor een gemiddelde lunch pauze van 2 uur. Niet iedereen duikt een restaurant binnen want lunchen kan je bijna overal. Van de plaatselijk koffieshop tot de cafetaria van musea en de openlucht terrasjes worden tafelkleden en menu's te voorschijn gehaald en heeft men minimaal een aantal kleine maaltijden mini pratos te bieden. Moeilijker wordt het als men geen warm eten wil: belegde broodjes zijn nog steeds een zeldzaamheid. Koffieshops pastelarias zijn een apart hoofdstuk: er is mede door het koloniaal verleden een enorme koffiecultuur. De gemiddelde koffieshop heeft een uitgebreid assortiment klein gebak. Daarnaast is het mogelijk iets hartigs te nemen.

Restaurants zijn merendeels niet duur en serveren over het algemeen behoorlijke porties. Kleine eters kunnen een half portie meia-dose bestellen of één hoofdgerecht voor twee. Een hoofdgerecht wordt bijna overal geserveerd met bijgerechten als sla en/of tomaat, rijst en frites. Groenten eten Portugezen vooraf in de soep. Vis en schelpdieren zijn meestal van uitstekend kwaliteit. Vlees is wat wisselvallig van kwaliteit. Als Zuidelijk land maakt de Portugese keuken veelal gebruik van olijfolie. Niet-liefhebbers kunnen gegrilde schotels grelhados bestellen. Informeer naar de dagschotel prato do dia: het is zeker weten vers en meestal snel geserveerd. Veel restaurants hebben buiten het menu een toeristenmenu ementa turistica, voorgerecht/soep, hoofdgerecht, nagerecht, water/wijn en koffie voor een vaste prijs. Betalen: let op, alles dat op tafel komt moet ook betaald worden. Veel restaurants zetten vooraf behalve brood en boter ook een assortiment kaasjes, olijven, patés, enz. Zoek voor de zekerheid de prijzen op in het menu. Een fooi van ca 10% van de rekening conta is gebruikelijk

0 Comments:

Post a Comment

<< Home